15 juli 2016

Nieuw cursusaanbod in Leiden op het gebied van Marokko

De Geschiedenis van Marokko en Marokkanen in NederlandIn september start het keuzevak “De Geschiedenis van Marokko en Marokkanen in Nederland”. Marokkaanse migranten en hun kinderen en kleinkinderen vormen een belangrijke groep in de Nederlandse samenleving. Maar wat weten we van de Marokkaanse samenleving, van haar geschiedenis, cultuur, politiek en godsdienst?

De hoorcollegereeks begint met een terugblik naar de zevende eeuw, de periode van Arabische veroveringen in Noord-Afrika, die een deel van de latere ontwikkelingen en verhoudingen in de regio kunnen verklaren. Vervolgens kijken we naar de koloniale en semi-koloniale periode en de Europeanen in Marokko. We kijken naar migraties: in de jaren 1960 gingen hippies uit Engeland, Nederland en Frankrijk naar Marokko en kwamen Marokkanen naar België, Nederland en Frankrijk om te werken als gastarbeiders.

Wat hebben al deze ontmoetingen van culturen opgeleverd? Het college probeert die vraag te beantwoorden aan de hand van literatuur, de populaire cultuur en de moderne politieke en economische geschiedenis van Marokko. Er zullen gastsprekers optreden met een uiteenlopende achtergrond, , bijvoorbeeld Petra Sijpesteijn (hoogleraar Arabische taal en cultuur, LEI), dr. Herman Obdeijn (auteur Geschiedenis van Marokko), Hein de Haas (hoogleraar sociologie, UvA), Hassnae Bouazza (auteur), Fouad Laroui (universitair docent Franse taal en cultuur, UvA) en Jan Hoogland (arabist en oprichter van het Nederlands Instituut in Rabat).
Bekijk de cursusdetails in de studiegids.

Banden tussen Nederland en Marokko, 1605-hedenIn het tweede semester zal Nadia Bouras daarnaast voor gevorderde geschiedenisstudenten het keuzevak “Banden tussen Nederland en Marokko, 1605-heden” geven. In deze werkgroep bestuderen studenten de economische, politieke en sociale banden tussen Nederland en Marokko vanuit een historisch perspectief. Hoe hebben deze banden zich door de tijd heen ontwikkeld, en hoe zijn de banden tussen beide landen te typeren?
Bekijk de cursusdetails in de studiegids.