03 november 2022

Amazigh Colloquium in Tetouan

Van 27 tot 29 oktober vond in Tetouan een colloquium over de Amazightalen van Noord-Marokko plaats. Dr. Khalid Mourigh  nam met steun van het NIMAR deel aan dit colloquium en blikt kort terug:


“De universiteit Abdelmalek Essaadi ontving, onder leiding van Prof. Abdelaziz Allati en Prof. Abdelhadi Emharraf, meerdere experts op het gebied van het Riffijns, Senhaja en Ghomara Tamazight. De sprekers kwamen van heinde en verre, uit Amerika, Frankrijk, Spanje en Nederland. Bovendien was er een groot contigent jonge onderzoekers uit Marokko aanwezig. Het aantal promovendi op het gebied van het Riffijns is de laatste jaren flink toegenomen en dat stemt positief.

Picture Mourigh

Het universiteitsbestuur meldde tijdens de opening dat het colloquium moest bijdragen aan het debat over de Amazightalen in Marokko en in de diaspora. Ook waren ze tevreden met de media-aandacht voor het colloquium. Meer dan twintig online en offline kranten besteedden aandacht aan het colloquium. Na de koffiepauze volgden de eerste lezingen die varieerden van de oudste inscripties in Noord-Marokko tot sociofonetische studies over het hedendaagse Riffijns in Alhoceima. Opvallend was de interesse voor de orale literatuur, zoals izran (pundichten) alsook idoom en gezegdes. Persoonlijk vond ik de presentatie over de tot nu toe onbeschreven taal van de toubadours (imedyazen) vrij spectaculair. Zelf presenteerde ik over ontleningen in het Ghomara Berber, een kleine taal in Noord-West Marokko. Op de tweede dag spraken onderzoekers onder andere over dialectale variatie, jongerentaal, code-switching en het Senhaja Berber. Dat gebeurde zowel online als offline.


De sfeer was zeer goed en het colloquium kon rekenen op de aandacht van een grote groep studenten.
Zij luisterden aandachtig en mengden zich geregeld in discussies. Het colloquium werd afgesloten met de wens om dit colloquium vaker te organiseren, het liefst om het jaar en om de presentaties in de vorm van artikelen te bundelen.”