Ayoub, Over het leren van Darija

Voordat ik mij inschreef voor de minor vroeg ik mij af of het volgen ervan wel toegevoegde waarde zou hebben voor mijn spraak- en taalontwikkeling. Ik ben tweetalig opgevoed, spreek goed Darija dus ik dacht dat het vak intensieve taalvaardigheid onnodig zou zijn.

Bij de eerste les  bleek al dat het soort woorden dat wij leren totaal anders is dan ik had gedacht. Eerst dacht ik dat ik dingen zoals ‘auto’ en ‘deur’ zou leren, maar dit bleek niet te kloppen. Tijdens de lessen leren wij academische woorden die ik normaal nooit gebruikte gedurende mijn vakanties in Marokko. Het leuke aan de lessen is de vrijheid wat betreft de keuze uit de onderwerpen. Elk les mag je zelf een onderwerp kiezen waar je vijf minuten over gaat spreken. Het mooie is dat elke student andere onderwerpen uitzoekt waardoor je zowel je Darija verbetert als je algemene kennis verbreedt. Ook mijn ouders merken dat mijn Darija is verbeterd wanneer wij met elkaar bellen. Zelf merk ik dit ook als ik ingewikkelde nieuwsartikelen lees. Voorheen had ik hier veel moeite mee maar nu begin ik steeds meer woorden te herkennen!

Ik denk eraan om In Sha Allah ooit in Marokko te gaan werken. Dit motiveert mij om mijn academische Darija te blijven ontwikkelen en goed mee te doen met de lessen. Helaas zit voor mij de minor er bijna op, maar in Nederland ben ik van plan om mijn Darija te blijven ontwikkelen door een cursus academische taalverwerving te volgen.