Voorjaarssemester
Linguïstische en Culturele Diversiteit in Marokko
Voorjaar 2022, 7 februari - 3 juni
Het voorjaarssemester Linguïstische en Culturele Diversiteit in Marokko met de programma’s Arabisch en Marokkaanse Talen en Cultuur biedt studenten de mogelijkheid om intensief kennis te maken met de Marokkaanse talen en cultuur. Dit semester kan dienen als buitenlandverblijf voor diverse Nederlandse universitaire en hbo-opleidingen tijdens het tweede of derde jaar van de opleiding. Studenten Arabisch volgen een gedegen programma Modern Standaard Arabisch. Studenten uit richtingen zoals moderne Midden- Oostenstudies en International Studies doen onderzoek en ontwikkelen daarnaast hun talige vaardigheden. Daarnaast maken alle studenten kennis met de Marokkaanse samenleving door middel van excursies en gastcolleges.
Arabisch
Studenten Arabisch volgen een intensief programma MSA (totaal 15 EC) waarin zij hun lees-, schrijf- en luistervaardigheden aanscherpen. Ze leren de basis van het Marokkaans Arabisch of verbeteren hun spreekvaardigheid, afhankelijk van hun voorkennis (5 EC). De cursussen Arabisch worden verzorgd door ervaren docenten die moedertaalsprekers van het Arabisch zijn.
De vakken van het programma Arabisch:
- Modern Standaard Arabisch fictie: 5 EC
- Modern Standaard Arabisch non-fictie: 5 EC
- Modern Standaard Arabisch schrijfvaardigheid: 5 EC
- Marokkaans Arabisch: 5 EC
- Marokkaanse cultuur en samenleving: 5 EC
- Excursies: 5 EC
Zie voor de cursusbeschrijvingen de volgende link:
https://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/5275/midden-oostenstudies_arabisch#tab2
Marokkaanse Talen en Cultuur
Andere studenten, die geen Arabisch als specialisatie hebben, volgen een intensief programma Marokkaans Arabisch (10 EC) gericht op spreekvaardigheid. Zij leren of versterken hun taalvaardigheid in MSA (5 EC). Bij het vak Etnografisch Onderzoek (5 EC) leren zij kwalitatief onderzoek doen. Studenten International Studies doen meer onderzoek (10 EC) en minder (Marokkaans) Arabisch. In plaats van Arabisch kunnen studenten eventueel ook voor Frans kiezen.
De vakken van het programma Marokkaanse Talen en Cultuur:
- Marokkaans Arabisch: 10 EC
- Modern Standaard Arabisch: 5 EC
- Etnografisch onderzoek: 5 EC
- Marokkaanse cultuur en samenleving: 5 EC
- Excursies: 5 EC
De vakken van het programma Marokkaanse Talen en Cultuur, voor studenten International Studies:
- Arabisch of Frans: 5 + 5 EC
- Etnografisch onderzoek: 10 EC
- Marokkaanse cultuur en samenleving: 5 EC
- Excursies: 5 EC
Zie voor de cursusbeschrijvingen de volgende link:
Voor studenten International Studies is de informatie onderaan de Engelstalige pagina van belang.
Marokkaanse samenleving
Alle studenten maken kennis met de Marokkaanse samenleving door middel van gastcolleges, wekelijkse excursies, een vijfdaagse excursie naar het platteland en de Berberweek, een week intensief onderwijs over Amazigh talen en cultuur. Dit alles gebeurt binnen het kader van de vakken Marokkaanse cultuur en samenleving (5 EC) en Excursies (5 EC). Beide vakken worden door alle studenten gezamenlijk gevolgd, ongeacht het programma dat zij volgen.
Wonen in Rabat
Rabat is een prettige omgeving met culturele invloeden vanuit Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Rabat is de hoofdstad van Marokko, maar heeft een relatief rustige atmosfeer in vergelijking met meer toeristische steden zoals Fes en Marrakech. Met het oude stadscentrum en de Kasba des Oudayas kan men ervaren hoe het is om te wonen in een typische Marokkaanse stad. Dit in combinatie met de meer luxe winkelcentra in bijvoorbeeld Agdal en Hay Riad, maken Rabat een ideale stad om te studeren. Tegelijkertijd is Rabat gezien de centrale ligging ook een perfecte uitvalsbasis om de rest van Marokko te ontdekken.
Als studenten dit op prijs stellen, kan het NIMAR zorgen voor huisvesting. Dit kan een gastgezin zijn, maar ook een appartement of studio. Het is ook mogelijk om tijdelijk bij een gastgezin te verblijven en daarna te verhuizen naar een appartement of studio.
Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie en aanmelden mail je naar k.laaraj@hum.leidenuniv.nl