31 juli 2019

Minor Randen van Europa, Radboud Universiteit

Bezoek april 2019

Vanaf het moment dat het we uit het vliegtuig stapten en onze eerste voet zetten in Marokko (wat voor velen van de groep ook hun eerste stap in Afrika was) was het voor iedereen duidelijk dat we ergens anders beland waren, een plek die anders was dan thuis. Desondanks was er niemand die zich niet al gauw, op zijn of haar eigen manier, op zijn of haar plek voelde in het relatief kleine, maar toch vrij turbulente en levendige Rabat.

RvE Marokko 04 2019

Wij waren hier gekomen vanwege de minor genaamd 'Randen van Europa'. In deze minor deden alle studenten hun eigen onderzoek omtrent de thema's: identiteit, religie en burgerschap. Vervolgens passen we deze thema's toe op de context van Turkije en Marokko die fungeren als de grensgebieden van het Europese denken. De kennis die wij vergaard hebben op deze reis is afkomstig uit twee primaire bronnen. Ten eerste waren er de lezingen die georganiseerd waren door het NIMAR (het Nederlands instituut in Marokko) over vele thema's, van de verhouding tussen de Islam en de Marokkaanse politiek tot een uitleg van wat een ambassadeur namens Nederland precies doet in Marokko. De tweede bron waren de interviews die wij hebben afgenomen. Wij hebben allemaal een of meerdere experts over onze onderwerpen geïnterviewd.

Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat dit onvergetelijke ervaringen waren in de voor ons nog jonge academische carrière. Ik denk dat ik nogmaals voor iedereen mag spreken als ik zeg dat deze week een uiterst bijzondere en leerzame ervaring is geweest. Dit had niet het geval kunnen zijn zonder: de bevolking die ons met open arme heeft ontvangen, de energieke gids in Salé voor wie een carrière als garageloodsveilingmeester altijd nog een optie kan zijn en natuurlijk de extreem behulpzame en begripvolle leiders van de cursus. Na een week in Rabat doorgebracht te hebben was iedereen er zeker van dit een uiterst leerzame studiereis zou worden, waarna we niet meer als dezelfde personen thuis zouden komen. Daardoor vertrokken we aan het einde van de week met volle moed naar het vliegveld om naar Istanboel te vliegen.