4
Rabatsemester,

De vier maanden in Rabat zijn (bijna) achter de rug, graag blik ik hier met jullie op terug.

19

Ik volg de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie aan Zuyd Hogeschool te Maastricht. Onderdeel van deze opleiding betreft een studiestage aan een instituut in het buitenland, in dit geval het NIMAR. Vanzelfsprekend sloot deze periode in Rabat aan bij mijn studie maar voor mij persoonlijk was het vooral een kwestie van uit mijn comfortzone stappen, ik was namelijk nooit in mijn eentje buiten Nederland geweest. Een verblijf in het buitenland was dus vooral een overwinning voor mezelf.

20

Het NIMAR is een geweldig instituut! Alle faciliteiten zijn top, evenals de lessen. Sommige vakken zijn geheel in het Arabisch, maar ondanks dat ik nog geen vloeiend Arabisch spreek was het allemaal prima te volgen.

Naast het studeren en een fijne tijd te hebben in Rabat, heb ik ook met medestudenten leuke uitstapjes binnen Marokko gemaakt. Steden bezoeken, weekendjes weg... Ik heb ook echt vriendschappen voor het leven gemaakt! Het is zo bijzonder en intensief wat je hier samen meemaakt. Je bent totaal op jezelf aangewezen en je ontwikkelt jezelf dan ook in een razend tempo. Het doet iets met je als je een aantal maanden in een compleet andere wereld leeft dan je gewend bent. Ik kende Marokko vooral van vakantie en familiebezoek. Ik heb gemerkt dat ik na deze periode in Marokko sympathie en passie heb opgebouwd voor het land en haar bevolking.

18

Al met al heb ik een waardevolle tijd beleefd en dat is mede te danken aan de docenten en medewerkers van het NIMAR. Ik ben ontzettend blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan en ik kan het NIMAR zeker aan iedereen aanraden. Voor ik het wist zat dit semester in Rabat erop. Ik denk dat ik net zoveel heimwee naar Marokko zal hebben als dat ik in het begin naar Nederland had. Nu moet ik deze lieve mensen achterlaten, die ik in een korte periode goed heb leren kennen maar die ik later zeker nog terug ga zien!

17